Ochutnávka mléčných výrobků

28.05.2018

V rámci projektu Ovoce do škol dostali naši žáci k ochutnání dvě krabice mléčných produktů od firmy Laktea. Každá třída a její učitel pojali ochutnávku jinak – někteří žáci si udělali pomazánku a svačinky, jiní jakýsi švédský stůl. Pro žáky devátých ročníků se tato ochutnávka hodila k probíranému tématu v chemii – bílkoviny. Aby nešlo jen o sýry a mléko, přidali jsme si vhodné ochutnávky navíc. Žáci donesli z vlastních zdrojů domácí a kupovaná vajíčka z velkochovů, aby porovnali senzorické rozdíly mezi nimi. Také si donesli smetanu ke šlehání, ze které si měli zkusit stlouci vlastní máslo. Proto se žáci sešli ve školní cvičné kuchyni a rozdělili si práci. Někteří krájeli dodané sýry na ochutnávku, jiní připravovali dva typy míchaných vajíček, další krájeli chleba. Největší radost měli ti, na které zbylo stloukání másla. Třásli skleničkou se smetanou tak silně, že hrozil její průlet oknem. Naštěstí se žádný karambol nekonal, a tak po mnoha přípravách konečně nastal kýžený okamžik – konzumace připravených pochoutek. Žáci si namazali chléb svým máslem, posolili a za přikusování sýra se pustili do hodnocení vajíček. „Kupodivu“ všem více chutnala vajíčka domácí. Největší úspěch však zaznamenalo domácí máslo – nikdo z žáků nečekal tak výbornou chuť a někteří se již těšili, jak si podobnou pochoutku připraví doma. Všem se ochutnávka líbila a označili ji za jednu z nejlepších hodin chemie vůbec.

Ochutnávka mléčných výrobků
Ing. Pavlína Cankařová
Zpět